Κείμενο Ομάδας Bookstro

Το παρόν bookstro είναι μια συλλογή από αυτο-οργανωμένες zine εκδόσεις οι οποίες κινούνται στον ευρύτερο χώρο του diy. Πιστεύοντας στην αξία της προώθησης της δημιουργικότητας και της έκφρασης που κινούνται πέρα και ενάντια από τις σχέσεις που διαμεσολαβούνται από το εμπόρευμα, στοχεύουμε να δημιουργήσουμε ένα σημείο αναφοράς εντός της Υπόγας, όπου θα διακινείται σχετικό υλικό μακριά από τα αρπακτικά των εκδοτικών οίκων και των διάφορων παρατρεχάμενων τους που κερδοφορούν από τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και το μεράκι των ανθρώπων. Πιστεύουμε ότι σε μια εποχή που το γραπτό και το σχέδιο καταναλώνονται μαζικά και σε ιλλιγγιώδεις ταχύτητες, λειτουργώντας σαν εφήμερη διασκέδαση και χαλαρά πνευματικά παυσίπονα για τις αποχαυνωμένες μάζες, είναι απαραίτητη η αναζωογόνηση της zine κουλτούρας και των προταγμάτων της. Πιστεύουμε ότι οι εκάστοτε δημιουργίες δεν είναι ένα αποστειρωμένο αισθητικό προϊόν προς πώληση, αποκομμένες από τις υπόλοιπες αφετηρίες τους (πολιτικές, ιδεολογικές κλπ), πεταμένες στα ράφια κάποιου εναλλακτικού μαγαζιού για να χαζεύονται μεταξύ ηλεκτρονικών τσιγάρων και μπύρας κάποιας trendy μικροζυθοποιίας. Θεωρούμε πως αποτελούν απαραίτητο συμπλήρωμα στο οπλοστάσιο της diy κουλτούρας ως εφαρμογή των γενικών προταγμάτων της αυτο-οργάνωσης στην πράξη, δίπλα και όχι πίσω από τον καθαρά πολιτικό λόγο.

Ο κατάλογος του bookstro περιέχει αποκλειστικά zines και όχι πολιτικά βιβλία. Αυτή η επιλογή μας είναι συνειδητή και έγινε για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι το ότι η ομάδα που διαχειρίζεται το εγχείρημα αλλά και συνολικά η συνέλευση της Υπόγας αποτελείται από άτομα με διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες τα οποία συλλογικοποιούνται πάνω στην ανάγκη τους να ασχοληθούν με και να προωθήσουν το diy. Για εμάς η αυτο-οργάνωση στην έκφραση και τη δημιουργία ενάντια σε κρατικό και ιδιωτικό επιχειρηματικό παρεμβατισμό είναι ένα σαφώς πολιτικό πρόταγμα και αποτελεί μεταξύ άλλων τον πυρήνα της δικής μας δράσης. Επομένως το diy είναι για εμάς ξεκάθαρα πολιτικό αλλά δεν το τοποθετούμε στο πλαίσιο κάποιας συγκεκριμένης τάσης. Για εμάς η δεδηλωμένη, συγκεκριμένη πολιτική τοποθέτηση κάποιου/ας διατρέχει όλη του/της τη δράση και στην περίπτωση ενός bookstro αυτό σημαίνει ότι προωθεί συγκεκριμένο υλικό και δεν αποτελεί πολύχρωμο πάγκο εναλλακτικού βιβλιοπωλείου που χωράνε τα πάντα αρκεί να έχουν πολιτικό τίτλο. Επομένως, από τη στιγμή που εμείς ως ομάδα δεν έχουμε τέτοια συγκεκριμένη τοποθέτηση, δεν έχουμε και πολιτικά βιβλία. Ο δεύτερος λόγος είναι η γενικότερη πεποίθηση μας πως το diy και οι επιμέρους εκφάνσεις του πρέπει επιτέλους να γίνουν αντιληπτές ως αυτόνομο, ουσιώδες πεδίο δράσης και όχι σαν περιφερειακό κινηματικό χόμπυ ή κινηματικός μηχανισμός συλλογής χρημάτων.  Επιλέξαμε λοιπόν, να αναδείξουμε και να προωθήσουμε κυκλοφορίες που άπτονται του πυρήνα της ενασχόλησής μας, δηλαδή κυκλοφορίες, που προτάσσουν το πολιτικό diy και την αυτο-οργανωμένη έκφραση επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον μας σε αυτό που κάνουμε, εστιάζοντας βαθύτερα στα περιεχόμενά του, κατανοώντας τις ανάγκες και τις ελλείψεις του, αλλά και το πώς αυτό αλληλεπιδρά με την εποχή μέσα στην οποία βρίσκεται.

Το περιεχόμενο του bookstro διατίθεται με ελεύθερη συνεισφορά με εξαίρεση τις κυκλοφορίες που έχουν ένα μίνιμουμ αντίτιμο λόγω λειτουργικού κόστους. Τίποτα όμως από αυτά δεν διατίθεται «δωρεάν». Ως «δωρεάν», πλασάρονται συνήθως οι «ευγενικές» υλικές παροχές των προνομιούχων, που λειτουργούν δήθεν σαν τόνωση ηθικού, σαν απάλυνση του «πόνου» απ’ τα απανωτά έξοδα, σαν τυράκι για κάρπωμα πολιτικής, ή άλλης, υπεραξίας, μα πάνω απ’ όλα, λειτουργούν σαν εξαίρεση που επιβεβαιώνει το συμφωνημένο κατά συντριπτική πλειοψηφία και δίχως αντιρρήσεις κανόνα, ότι όλα σ’ αυτόν το κόσμο πουλιούνται και αγοράζονται. Για εμάς, αυτός ο «κανόνας» δεν ισχύει. Έτσι, οι κυκλοφορίες του bookstro είναι απελευθερωμένες από τον καταναγκασμό της πληρωμής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι «δωρεάν». Όμως η στήριξή τους δεν επαφίεται γενικά και αόριστα στην καλή καρδιά του ενδιαφερόμενου, με τη μορφή μιας ιδιότυπης φιλανθρωπίας. Αντίθετα, η οικονομική ενίσχυση σε ένα εγχείρημα αυτο-οργανωμένων εκδόσεων σχετίζεται αφενός με το άμεσο και γνήσιο ενδιαφέρον για το περιεχόμενο της εκάστοτε κυκλοφορίας και αφετέρου με την επιλογή να στηριχθεί ένα τέτοιο εγχείρημα, που λειτουργεί με τους παραπάνω όρους, διαθέτοντας τα έσοδά του για την ενίσχυση νέων αντίστοιχων κυκλοφοριών. Η αφαίρεση των εμπορευματικών σχέσεων από την εξίσωση, για να μπορεί να πραγματωθεί και να προταθεί ρεαλιστικά, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αντικαθίσταται από την αλληλεγγύη και την αλληλο-υποστήριξη μεταξύ μας.

Όποιος/α ενδιαφέρεται να έρθει σε επαφή μαζί μας μπορεί να επικοινωνήσει μέσω mail στο to_peirama@lists.riseup.net, βάζοντας “Bookstro” στο πεδίο “Θέμα”.

ΑΥΤΟ-ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΔΟΜΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΣ
DIY ΡΩΓΜΕΣ ΣΤΗΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ

Ομάδα Bookstro
Υπόγα Κ94