Studio Σπιρτόκουτο

Τι είναι το Σπιρτόκουτο

ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟ ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΣΠΙΡΤΟΚΟΥΤΟ

ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ…

Η μουσική ανεξάρτητα από την διαφορετικότητα του κάθε ανθρώπου είναι κάτι που διακατέχει την καθημερινότητα του. Έτσι κράτος και κεφάλαιο στην προσπάθεια τους να ελέγξουν κάθε πτυχή της ζωής μας σίγουρα δε θα την ξεχνούσαν. Η μουσική βιομηχανία λοιπόν έχει καταφέρει να την μετατρέψει σε ένα από τα πιο επικερδή εμπορεύματα της. Εμείς είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που σιχαθήκαμε τη σύγχρονη κουλτούρα της μουσικής, βαρεθήκαμε να πληρώνουμε για να παίζουμε, βαρεθήκαμε να πληρώνουμε για να ακούμε… Η αυτοοργάνωση της μουσικής είναι ακόμη ένα μέρος του πολύμορφου αγώνα απέναντι στους εξουσιαστές μας. Εναντιωνόμαστε σε κάθε αφεντικό που προσδοκεί να κερδοσκοπήσει σε βάρος της δημιουργικότητας μας η οποία έχει σκοπό να εκφράσει τόσο τις ανησυχίες και τα όνειρα μας όσο και να αφυπνίσει και να προβληματίσει την κοινωνία στην οποία απευθυνόμαστε. Απορρίπτουμε κάθε λογική ανάθεσης σε νταβάδες της μουσικής (παραγωγούς, μάνατζερς, χορηγούς, μπράβους και όλων των ειδών παράγοντες). Ο μονόδρομος της μουσικής βιομηχανίας δε υπάρχει για μας…αποφασίσαμε να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας.

Έτσι δημιουργήσαμε το σπιρτόκουτο,ένα αυτοδιαχειριζόμενο στούντιο το οποίο στεγάζεται στο κατειλημμένο στέκι Αντιδραστήριο στο ΤΕΙ Λάρισας. Ο λόγος που στεγάστηκε εκεί είναι διότι στοχεύει στη έμπρακτη εφαρμογή της έννοιας της αυτοοργάνωσης, της αλληλεγγύης και γενικότερα της πολύμορφης επίθεσης ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο,ιδέες που ταυτίζονται με έναν κατειλημμένο χώρο και από τη στιγμή που κάποια από τα άτομα της συνέλευσης του στούντιο στεγάζονται πολιτικά εκεί, ήταν η πρώτη επιλογή μας.

Η διαχείριση του θα γίνεται συλλογικά, συντροφικά και αυτοοργανωμένα μέσω συνελεύσεων τόσο για τα άτομα που ξεκινάμε να το φτιάχνουμε όσο και για την κάθε μπάντα που θα παίζει. Το στούντιο ανήκει σε όλους/όλες εμάς που δε γουστάρουμε να πληρώνουμε τον κάθε ιδιοκτήτη στούντιο και δισκογραφικής, σ όλους/όλες εμάς που βαρεθήκαμε τους πορτιέρηδες και τα εισιτήρια στα λάιβ, που σιχαθήκαμε τα σταριλίκια, την ποζεριά και κάθε ναρκισσιστική τάση που φέρνει μπροστά τον διαχωρισμό τόσο μεταξύ των καλλιτεχνών όσο και μεταξύ καλλιτέχνη και θεατή. Είναι ξεκάθαρο ότι δε έχουν καμιά θέση στο στούντιο άτομα με ομοφοβικές, σεξιστικές, ρατσιστικές και φασιστικές απόψεις… όλα τα είδη μουσικής εννοείται είναι ευπρόσδεκτα.

Το σπιρτόκουτο θέλουμε να γίνει ένας χώρος ανοιχτός για όλους/όλες. Αποφασίσαμε να το λειτουργήσουμε φυσικά χωρίς αντίτιμο αλλά με ελεύθερη συνεισφορά. Αυτό δεν σημαίνει τσάμπα, αλλά αφήνουμε στην ευχέρεια του καθενός/μιας να δώσει όσα θέλει και όσα μπορεί, κατανοώντας ότι το κάθε εγχείρημα εκτός από πολιτική χρειάζεται και οικονομική στήριξη. Όχι για προσωπικό μας κέρδος άλλα για τα διαχειριστικά του έξοδα. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα πλήρες λειτουργικό στούντιο τα οποίο θα μπορεί να καλύψει μια ηχογράφηση αλλά και μακροπρόθεσμα, με τον κατάλληλο εξοπλισμό, ένα ολόκληρο λάιβ.

…ΧΡΕΙΑΤΕΤΑΙ ΑΠΛΑ ΝΑ ΤΗ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙΣ

Θα μας βρεις λοιπόν κάθε Δευτέρα 19:00 στη συνέλευση στο Αντιδραστήριο, έλα να δεις από κοντά αυτό που σιγά σιγά χτίζουμε, έλα να γνωριστούμε και να γίνεις και συ κομμάτι του.

ΑΠΌ ΤΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΙΘΑΡΕΣ ……..ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΤΡΕΣ

[PDF]