Κείμενο απολογισμού εκπομπής Rap Attack (2020-2021)

Ολοκληρώνοντας έναν κύκλο εκπομπών στο αυτοοργανωμένο ραδιόφωνο της Υπόγας Κ94, νιώσαμε την ανάγκη ως Rap Attack να συνοψίσουμε σε ένα κείμενο κάποια σημεία στα οποία σταθήκαμε τη χρονιά που διανύσαμε.

Εστιάζοντας στο ραπ, σκοπός μας μέσα απ’ την εκπομπή ήταν κατά κύριο λόγο να προωθήσουμε μουσικές ανθρώπων που στηρίζουν ενεργά την αυτοοργανωμένη σκηνή, να σταθούμε κριτικά στη συζήτηση που υπάρχει μέσα στον diy χώρο και αφορά το χιπ-χοπ γενικότερα, την εξέλιξή του, τον κοινωνικό του αντίκτυπο και να έρθουμε σε επαφή με ανθρώπους και ομάδες που συμμερίζονται αντίστοιχους προβληματισμούς και των οποίων το κίνητρο για ενασχόληση με τη μουσική είναι η ανάγκη τους για αδιαμεσολάβητη και αφιλτράριστη έκφραση και επικοινωνία.

Η επικοινωνία μέσω του τσατ -όποτε αυτή προέκυπτε- ήταν αναπόσπαστο κομμάτι κάθε εκπομπής, αφού απέρριπτε το δίπολο πομπού-δέκτη, ακυρώνοντας την όποια πιθανότητα μονόδρομης εκφώνησης μονολόγων, καθιστώντας μας έτσι όλους/όλες ισότιμα ικανές/ικανούς -όσο αυτό ήταν τεχνικά δυνατό- να καταθέσουμε εμπειρίες και σκεπτικά για διάφορα θέματα που προέκυπταν, χωρίς κατευθυντήριες «γραμμές» ή δήθεν ειδήμονες.

Πέρα απ’ το πεδίο της μουσικής, οι συζητήσεις που έγιναν, αφορούσαν διάφορα θέματα που άπτονταν άμεσα ή έμμεσα της ενασχόλησής μας με την έκφραση και την αυτοοργάνωση.

Κάποια απ’ αυτά ήταν το περιεχόμενο των στίχων και το κατά πόσο αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως επαρκές φίλτρο στις μουσικές επιλογές μας, το φαινόμενο της ρομαντικοποίησης του «δρόμου» και της άκριτης υιοθέτησης όλων των «αξιών» του, το κρυφό -ή και φανερό- φλερτ του underground με το mainstream και το χτίσιμο φαντασιακών που σχετίζονται με τη δήθεν αυτονόητη ταύτιση του χιπ-χοπ με οποιαδήποτε πολιτική θέση (π.χ. αντιφασισμός).

Πιστεύουμε πως τα πάντα αποκτούν υπόσταση ανάλογα με τα περιεχόμενα που τους προσδίδουν οι άνθρωποι. Το να επαναπαυθεί κάποιος σε μια οποιαδήποτε παράδοση, η οποία ξεκίνησε πριν από Χ χρόνια σε ένα Χ μέρος και σε μια Χ κοινωνική συγκυρία, δε λέει τίποτα απολύτως για το πώς εξελίσσεται η παράδοση αυτή στο εδώ και στο τώρα. Και προφανώς, η όποια προϊστορία μιας κουλτούρας δε θα εμποδίσει τελικά κανέναν να της αλλάξει τα νοήματα, να τη φέρει στα μέτρα του και να τη χρησιμοποιήσει προς όφελός του.

Επομένως αντιλαμβανόμαστε την έκφραση, μεταξύ άλλων, και ως πεδίο διαρκούς αντιπαράθεσης νοημάτων και περιεχομένων, αναλόγως με το ποιος τη μεταχειρίζεται και με ποιο σκοπό.

Τα παραπάνω, όπως και διάφορα άλλα ζητήματα, απασχόλησαν ζωτικό χρόνο της εκπομπής και της προετοιμασίας της, το σύνολο των οποίων δε χωράνε στη σύντομη ανάλυση αυτού του κειμένου.

Συνειδητοποιούμε ότι τα προτάγματα της αυτοοργάνωσης διαβρώνονται, μεταξύ άλλων και λόγω των επίμονων προσπαθειών εκμετάλλευσης και αφομοίωσής της από «εναλλακτικά» στρατόπεδα (π.χ. εμπορικές συναυλίες χωρίς είσοδο), λόγω της εισχώρησης του θεάματος σε διάφορες diy πρακτικές (π.χ. μαρκίζα) και λόγω της υποτίμησης της ίδιας της αυτοοργάνωσης και των πολιτικών της περιεχομένων από κόσμο που τη βλέπει μόνο σαν συνοδευτική γαρνιτούρα στη σκιά του «παραδοσιακού» πολιτικού λόγου και σαν φθηνή διασκέδαση, ενισχύοντας έτσι την εμφάνιση φαινομένων καγκουροτρασίλας στους χώρους μας, τα οποία παρατηρούμε να αυξάνονται διαρκώς.

Βασική μας επιδίωξη λοιπόν, τόσο μέσω της εκπομπής όσο και μέσω της υπόγας, ήταν -και παραμένει- να συνεχίσουμε να προωθούμε τα πολιτικά προτάγματα της αυτοοργάνωσης, έτσι όπως τα αντιλαμβανόμαστε εμείς, απ’ την εμπειρία μας και την αλληλεπίδρασή μας με τον κόσμο που θεωρούμε κοντά μας.

Rap Attack
Νοέμβρης ’20 – Μάιος ’21


[όλα τα αρχεία των ηχογραφημένων εκπομπών υπάρχουν στη σελίδα της Rap Attack, ενώ στην κεντρική σελίδα του ραδίου μπορείτε να βρείτε τα μπάνερ όλων των υπόλοιπων εκπομπών με το υλικό τους, καθώς και την ηχογραφημένη συλλογική εκπομπή που έγινε στις 21/1 για την παρουσίαση του κειμένου του ραδίου]

This entry was posted in General, Radio K94, Κείμενα and tagged , , . Bookmark the permalink.